Krajiny okolo polárneho kruhu chcú spolupracovať v Arktíde

02.06.2012 Celý región

Tromso 2. júna (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová podnikla dnes cestu do severonórskeho mesta Tromso, ktoré leží 350 km za polárnym kruhom. Priniesla tam posolstvo o záujme Spojených štátov spolupracovať pri využívaní bohatstva Arktídy. Pod morským dnom sa nachádzajú obrovské zásoby ropy, plynu a rúd s kovmi. Rýchly úbytok polárneho ľadovca vytvára predpoklady na otvorenie lodného spojenia Európy s Čínou a Japonskom, využívanie zdrojov rýb a ťažby nerastného bohatstva.

Clintonová v piatok (1. 6.) v Osle povedala, že zo strategického hľadiska získava Arktída väčší geopolitický význam. Krajiny, ktoré s ňou susedia, chcú tam ochraňovať svoje práva a rozšíriť svoj vplyv. Teraz by sa mali dohodnúť pravidlá o prenikaní do Arktídy, aby sa stalo ekonomicky udržateľné a vo vzťahu k budúcim generáciám environmentálne zodpovedné.

Spojené štáty a iné arktické národy sa chcú vyhnúť konfrontačným pretekom pri ťažbe nerastného bohatstva v regióne. Situácia je teraz nádejnejšia než pred piatimi rokmi, keď Rusko oznámilo, že si robí nárok na väčšinu Arktídy. Rusi vtedy umiestnili na morské dno svoju zástavu na titánovej žrdi. Nerastné bohatstvo Arktídy sa odhaduje na 9 biliónov USD (7,3 bilióna eur).

USA však neuznali ruské nároky a spolu s Nórskom, Dánskom a Kanadou majú v regióne svoje plány. Moskva znížila napätie prísľubom, že si všetky vlastnícke ciele v Arktíde bude presadzovať rokovaniami v Spojených národoch.

Američania pred začatím ekonomického využívania oblasti musia najprv ratifikovať Dohovor OSN o morskom práve z decembra 1982, ktorá upravuje využívanie oceánov na vojenské a dopravné účely a na ťažbu minerálov. Dohodu už prijalo 160 krajín, ale Spojené štáty nie. Administratíva prezidenta Baracka Obamu sa usiluje o jej schválenie v Senáte Kongresu USA. Ak ju Američania neprijmú, nebudú mať nárok na podiel z arktického bohatstva.

Cez najteplejšie dni minulého leta pokrýval ľadovec len pätinu Arktídy. Ak by sa dalo cez leto plávať z Európy do východnej Ázie cez Severný ľadový oceán, cesta by sa zrýchlila v porovnaní s plavbou cez Stredozemné more, Suezský prieplav a Indický oceán o 40 %. Ešte rýchlejšie by sa dostávali tovary z Rotterdamu aj do Kalifornie.

V Tromse sa zakladá Rada Arktídy, ktorej osem členov chce spolupracovať v regióne vymedzenom severným polárnym kruhom.

Informovala o tom agentúra AP.

(1 EUR = 1,2322 USD)
 

Vyberte región